Klietka pre králika – dôležité vlastnosti pre pohodlie a bezpečnosť vášho domáceho miláčika.

Začíname s chovom – čo by mala spĺňať klietka pre králika?

by spravca

Učarovali vám králičie ušká a rozhodli ste sa, že to skúsite s chovom trpasličích králikov? Ešte predtým, ako si chlpáča prinesiete domov, je potrebné mu zabezpečiť vhodný priestor, kde bude bývať.

Králik nie je „klietkové“ zviera

Hoci sú trpasličie králiky drobnými zvieratami, potrebujú dostatok miesta na pohyb. Králiky sa rady šantia, behajú, skáču a stvárajú šibalstvá. Preto rozhodne nechovajte králiky zatvorené celý deň v klietke. Takto chované jedince sú znudené, nespokojné až depresívne.

Koľko miesta bude králik potrebovať? Pri chove jedného jedinca rátajte s výbehom 2 až 3 m2. Ideálne je miesto v záhrade, kde môžete králika chovať celoročne, no postačí si aj s vnútorným výbehom. V takom prípade je vhodné, aby mal prístup do celej miestnosti. Pozor však na elektrické káble, umiestnite ich tak, aby sa k nim nedostal a nemohol ich rozhrýzť.

Aká by mala byť klietka pre králika

Možnosť prebehnúť sa je pre králika veľmi dôležitá, no napriek tomu potrebuje miesto, kam sa bude môcť ukryť a oddýchnuť si. Takýmto miestom môže byť klietka pre králika alebo krytý domček, ktorý umiestnite do výbehu.

Ako veľkú zvoliť? Minimálna dĺžka by mala byť 100 cm. Potreby pre chovateľov ponúkajú širokú ponuku rôznych prevedení, takže určite nebudete mať problém nájsť tú správnu. Vhodná je klietka s hlbokou vaničkou, z ktorej králik nebude vysýpať podstielku.

V klietke by nemali chýbať domček na spanie, napájačka s čerstvou vodou, miska na krmivo a kŕmitko na seno. Nezabudnite do nej vložiť aj niečo na okusovanie a brúsenie zúbkov, prípadne nejakú hračku.

Králiky chované vnútri sú citlivé na zmeny teplôt, preto klietku nikdy neumiestňujte do blízkosti zdrojov tepla, ako sú radiátory, ohrievače či krb. Vhodné nie je ani miesto pod oknom, kvôli prievanu. Klietka by mala byť na pokojnom mieste, ideálne v rohu miestnosti alebo pri stene, aby bola krytá stenou aspoň z jednej strany.

Čo ešte budete potrebovať?

Aby sa králik u vás cítil dobre, je vhodné mu zabezpečiť dostatok vnemov. Tie môžu mať podobu rôznych hračiek, preliezačiek, okusovadiel a podobne. Dokonca môžete vášho králika naučiť jednoduchým trikom.

Zabúdať by ste nemali na kvalitné krmivo, ktoré je základom pre zdravie králika. Chýbať mu nesmie ani čerstvé seno, ku ktorému by mal mať neustále prístup. V opačnom prípade mu nebude správne tráviť.

Jeden alebo dvaja?

Králiky sú spoločenské zvieratá, a preto by ste ich nemali chovať osamote. Ideálne je, ak chováte aspoň dvoch jedincov, ktorý si môžu navzájom robiť spoločnosť. Vhodnou kombináciou je samica a kastrovaný samec. Samozrejme, nie vždy je možné si z finančného či akéhokoľvek iného hľadiska dovoliť chovať viacerých králikov. Pokiaľ budete mať len jedného jedinca, je potrebné, aby ste mu venovali dostatok pozornosti, aby sa necítil osamelý.

Ak sa rozhodnete dokúpiť mu kamaráta, najprv si dôkladne naštudujte, ako postupovať pri zoznamovaní. Nie všetky králiky si musia vzájomne sadnúť, preto prvé dni zvieratá starostlivo pozorujte. Nikdy nechovajte dva králiky v jednej klietke! Aj ak sa dobre znášajú, môže sa stať, že sa pobijú a pokiaľ nebude mať druhý králik kam ujsť, môže sa bitka skončiť katastrofou.

fotografia: © bigstockphoto

Môže sa Vám páčiť