Príjemné jarné počasie je tu. Čas vytiahnuť a vyčistiť svoje grily a pripraviť sa na sezónu! Tiež milujete grilovanie, no výsledok vášho snaženia nie vždy stojí za to? Možno pri grilovaní robíte základné chyby!
Akým chybám sa vyhnúť pri grilovaní?
Možno grilovanie milujete pre samotný proces grilovania. Spoločnosť priateľov a rodiny, čerstvý vzduch, studené pivko k tomu… čo viac treba? Možno ešte perfektný výsledok v podobe dokonale ugrilovaného pokrmu! Aby ste ho dosiahli, vyhnite sa týmto chybám:
- Grilovanie zmrznutých potravín
Tak, ako nevaríte zamrznuté mäso, nemali by ste ho ani grilovať! Mäso teda pred grilovaním vyberte z mrazničky v dostatočnom časovom predstihu.
- Nedostatočne rozpálený gril
Samozrejme, záleží to od typu grilu, aký vlastníte. Ale ak má byť pokrm skutočne chutný, grilujte ho až na rozpálenom grile!
- Používanie podpaľačov
Zdá sa vám, že mäso má akúsi pachuť? Môže byť spôsobená tým, že ste na rozpálenie uhlia použili tekutý alebo tuhý podpaľač. Aj keď to možno bude trochu prácnejšie, použite radšej staré noviny a pachuť nehrozí!
- Pichanie do mäsa vidličkou
Ak potrebujete mäso na grile otočiť, určite doň nepichajte vidličkou. Stratí všetku šťavu a bude suché!
- Opekanie jedla v plameni
Silný plameň jedlo skôr znehodnotí ako ugriluje. Ak teda plamene šľahajú, postriekajte gril trochou vody.
- Žiadna masť alebo grilovacie tácky
Pripaľuje sa vám mäso na gril? V tom prípade používajte grilovacie tácky, ktoré zároveň zabránia prepadnutiu jedla do plameňov. Alebo potrite mriežku trošku oleja, či slaninou. Vďaka tomu sa nebude pokrm pripaľovať a lepiť na mriežku.
- Nedostatočné/neskoré čistenie grilu
Gril by ste mali čistiť čo najskôr po grilovaní. Použite kovovú kefku, ktorá je určená špeciálne na čistenie grilu. Usadeniny ľahko odstránite jedlou sódou.
Čo poviete? Skúsite sa týmto chybám vyhnúť? Ak sa na prvé grilovanie ešte len chystáte, možno vám ho tieto tipy uľahčia a spríjemnia. Tak dobrú chuť!