Teplovodné podlahové kúrenie ako riešenie nielen do novostavieb

Teplovodné podlahové kúrenie ako riešenie nielen do novostavieb

by spravca

Podlahové kúrenie je veľmi efektívnym a ekonomickým riešením pre vykurovanie rodinných domov. Najčastejšie ide o podlahové kúrenie teplovodné alebo elektrické. Pri rozhodovaní, ktorý typ kúrenie do podlahy vybrať, musíte zvážiť viacero aspektov. Samozrejme, že dôležitá je výšky prvotnej investície a jej návratnosť.

Podlahové kúrenie je ekonomickým riešením

Keď sa hovorí o podlahovom kúrení, skoro vždy sa ako prvá výhoda spomenie úspora na energiách. Počas kúrenia radiátorom musíte teplotu v systému navýšiť až na 80 stupňov. Pri podlahovom kúrení je to len maximálne 32 stupňov. Je teda zrejmé, že nemusíte míňať veľa energie. Pozor na to, že nie vždy je podlahové kúrenie úsporné. Aby sa vám podlahové kúrenie naozaj vyplatilo, je nutné zvoliť správny spôsob ohrevu podlahy. V princípe ide o to, že vykurovanie elektrinou je o  drahšie, a preto sa elektrické podlahové kúrenie dostáva do úzadia. Do starších domov, do novostavieb i nízkoenergetických domov a veľkých priestorov je vhodným riešením teplovodné podlahové kúrenie. Úplne ideálne je, keď tento typ kúrenia napojíte na termálne čerpadlo.

Ostatné výhody podlahového kúrenia

Okrem úspory má podlahové kúrenie i iné výhody. Sálavé teplo z podlahy zvyšuje komfort bývania. Všetky časti miestnosti sú rovnomerne vykúrené. Komfort bývania je zabezpečený tiež po zdravotnej stránke. Podlahové kúrenie nevysušuje vzduch v miestnosti a nevíri prach. Dochádza k eliminácii rizika alergických reakcií. Kto túži po modernom a trendovom bývaní, vždy zvolí podlahové kúrenie, ktoré nie je vidieť. Rovnako je to aj pri garáži – najmenej zavadzia sekčná garážová brána. Veď sami uznajte, že žiadny radiátor nepridá miestnosti nič pekné na vzhľade.

Princíp vykurovania teplovodným podlahovým kúrením

Teplovodné kúrenie do podlahy pracuje na princípe ohrevu teplou vodou. Voda je vháňaná do systému trubiek, ktoré sú uložené pod podlahou. Trubky sa musia pred položením podlahy zaliať špeciálnym náterom. Voda vháňaná do trubiek sa ohrieva klasicky v plynovom kondenzačnom kotle. Oveľa úspornejšie je, keď budete vodu ohrievať tepelným čerpadlom. Tepelné čerpadlo je síce drahšie, ale jeho prevádzka veľmi lacná a vhodná na ohrev vody nízkej teploty. Ak chcete mať úsporu presnejšie vyrátanú, tak vás iste príjemne prekvapíme. Vykurovanie pomocou podlahového kúrenia znamená mínus 20 % z vašich výdavkov. K tomu si prirátajte vyše 50 % úsporu vďaka ohrevu vody pomocou tepelného čerpadla zem – voda. Je zrejmé, že by ste nemali prihliadať na to, koľko peňazí vložíte do celého systému, ale na to, že v budúcnosti ušetríte a navyše ochránite životné prostredie.

 

Môže sa Vám páčiť