Staviame plot – porovnanie dreveného a betónové plota

Staviame plot – porovnanie dreveného a betónové plota

by spravca

Výber správneho plota je dôležitým krokom pri zveľaďovaní vášho domova. Plot presne vymedzí hranice pozemku, ochráni váš majetok a dotvorí vzhľad i atmosféru bývania. Medzi najviac preferované typy plotov patria drevené a betónové varianty. Poďme sa spoločne pozrieť na zúbok obom typom plota – ich výhodám a nevýhodám.

Drevené ploty – ploty s prírodným vyžarovaním

Drevené ploty vynikajú prirodzenou krásnou a vytvárajú útulný vzhľad v okolí domu. Sú častou voľbou u ľudí, ktorí stavajú dom v tradičnom, rustikálnom štýle. Drevo sa dá krásne prispôsobiť tvarom a dekoratívnymi prvkami vášmu vkusu a potrebám. Môžete si vybrať z rôznych druhov dreva, farieb, povrchových úprav a dizajnov. Plot z dreva nádherne vyzerá, keď sa k nemu položí zemina, štrk alebo vysadia kvety. V porovnaní s betónovými plotmi je inštalácia dreveného plota zvyčajne jednoduchšia a rýchlejšia. Platí to len pre čisto drevené ploty, ktoré nemajú betónový základ.

Aké sú nevýhody drevených plotov? Drevo je veľmi náchylné na poveternostné vplyvy, hnilobu, škodcov a plesne, čo môže skrátiť jeho životnosť. Drevenému plotu sa budete musieť pravidelne venovať, udržiavať ho natieraním a impregnáciou. Drevené ploty neposkytujú takú úroveň zabezpečenia ako betónové ploty. Ľahšie sa prekonávajú a bývajú často poškodené vandalmi. Počiatočné náklady na drevený plot sú síce nižšie, ale musíte rátať s kúpou náradia a prípravkov na ošetrenie dreva.

Betónové ploty – spojenie estetiky a funkčnosti

Betónové ploty sú mimoriadne odolné a majú dlhú životnosť. Profesionálne postavené ploty z betónu vydržia viac ako 30 rokov. Odolávajú poveternostným vplyvom, hnilobe, škodcom a plesniam, čo znamená, že si vyžadujú minimálnu údržbu. Betónové ploty poskytujú vysokú úroveň zabezpečenia a ochrany voči hluku. Betón je odolný voči ohňu a silnému vetru. Je ideálnym riešením v oblastiach s extrémnymi poveternostnými podmienkami.

Aké sú nevýhody betónových plotov? Lacné betónové ploty môžu pôsobiť mohutne a chladne. Tento nedostatok sa dá vyriešiť povrchovou úpravou a dokúpením dekoračných prvkov. Inštalácia betónového plota je náročnejšia a vyžaduje odborné znalosti. Je potrebné vykopať základy, namontovať stĺpiky a panely. Proces výstavby je náročný, ale šikovní majstri dokážu plot z betónu postaviť behom jedného dňa. Počiatočné náklady na betónový plot sú zvyčajne vyššie ako na drevený.

Tip na záver: Ak sa neviete rozhodnúť, či vybrať drevený, alebo betónový plot, odpovedzte si na tieto otázky: Aký je váš rozpočet na stavbu a údržbu plota? Hľadáte plot pre vytvorenie súkromia, pre bezpečnosť alebo estetiku? Aké sú poveternostné podmienky v oblasti, kde bývate? Ak hľadáte plot s prirodzeným vzhľadom a ste ochotní venovať čas jeho údržbe, drevený plot je pre vás ten pravý. Ak je pre vás prioritou bezpečnosť, odolnosť a dlhá životnosť, dajte si postaviť betónový plot.

Autor: Gabriela Kudláčová

 

 

 

 

Môže sa Vám páčiť