Rozdiely medzi prírodným a umelým ratanom – tipy na výber vhodného materiálu pre záhradný nábytok.

Rozdiely medzi prírodným a umelým ratanom: Čo si zvoliť?

by spravca

Pri výbere záhradného nábytku zohráva dôležitú úlohu správny materiál. Ratanový nábytok patrí medzi najobľúbenejšie voľby pre vonkajšie priestory, avšak často nastáva otázka, či je lepšie zvoliť prírodný alebo umelý ratan. Každý z týchto materiálov má svoje špecifiká, výhody a nevýhody, ktoré je potrebné zvážiť. V tomto článku si podrobne rozoberieme oba typy ratanového nábytku a pomôžeme vám vybrať to najlepšie riešenie pre vaše záhradné sedenie.

Čo je prírodný ratan a aké sú jeho výhody?

Prírodný ratan pochádza z tropických paliem, konkrétne z druhu Calamus rotang, ktorý rastie v dažďových pralesoch juhovýchodnej Ázie. Tento materiál sa vyznačuje vysokou pružnosťou a odolnosťou, čo ho robí ideálnym na výrobu nábytku, ktorý má prirodzený a elegantný vzhľad.

Výhody prírodného ratanu:

  • Prírodná estetika: Prírodný ratan ponúka jedinečný, rustikálny vzhľad, ktorý je veľmi obľúbený v záhradách alebo na terasách. Každý kus má svoj charakteristický vzor a textúru, čo dodáva nábytku osobitý šarm.
  • Ekologický materiál: Pre tých, ktorí kladú dôraz na ekologickú udržateľnosť, je prírodný ratan správnou voľbou, keďže je biologicky rozložiteľný a pochádza z obnoviteľných zdrojov.
  • Pohodlie: Prírodný ratan je prirodzene mäkký a pružný, čo zvyšuje komfort sedenia. Okrem toho sa ľahko prispôsobí teplote prostredia, či už je horúco alebo chladno.

Prírodný ratan však má aj svoje nevýhody, ktoré je potrebné zvážiť. Jeho najväčším nedostatkom je citlivosť na poveternostné vplyvy. Prírodný ratanový nábytok by mal byť umiestnený na krytých terasách alebo v interiéri, pretože dlhodobé vystavenie vlhkosti, UV žiareniu a extrémnym teplotám ho môže poškodiť.

Umelý ratan: Moderná alternatíva s množstvom výhod

Umelý ratan, známy aj ako polyratan, je syntetický materiál, ktorý bol vyvinutý ako odolnejšia alternatíva k prírodnému ratanu. Tento typ ratanu sa vyrába z polyetylénu a podobných plastov, čo mu dodáva mimoriadnu odolnosť voči poveternostným podmienkam.

Výhody umelého ratanu:

  • Odolnosť voči počasiu: Najväčšou výhodou umelého ratanu je jeho vysoká odolnosť voči vlhkosti, UV žiareniu a teplotným výkyvom. Tento materiál sa nerozpadá ani nevybledne, čo z neho robí ideálnu voľbu pre vonkajšie záhradné sedenie.
  • Nízka údržba: Na rozdiel od prírodného ratanu, ktorý vyžaduje pravidelnú údržbu a ochranu pred počasím, umelý ratanový nábytok je prakticky bezúdržbový. Stačí ho pravidelne čistiť vlhkou handričkou a bude vyzerať ako nový.
  • Rôznorodosť dizajnu: Umelý ratan môže byť vyrobený v rôznych farbách a štýloch, čo umožňuje vytvárať moderné, elegantné a funkčné dizajny, ktoré sa hodia do každej záhrady.
  • Dostupnosť: Keďže výroba umelého ratanu je lacnejšia, tento nábytok býva cenovo prístupnejší ako jeho prírodná verzia. Napriek tomu však stále ponúka kvalitný a štýlový vzhľad.

Aj keď je umelý ratan mimoriadne odolný a vhodný na vonkajšie použitie, pre niektorých ľudí môže byť jeho plastový vzhľad menej atraktívny v porovnaní s autentickým a teplým vzhľadom prírodného ratanu.

Kedy zvoliť prírodný ratan a kedy umelý?

Výber medzi prírodným a umelým ratanom závisí od viacerých faktorov, ako je umiestnenie nábytku, klimatické podmienky a osobné preferencie týkajúce sa údržby a dizajnu.

  • Ak hľadáte nábytok pre krytú terasu alebo zimnú záhradu, kde nebude vystavený priamemu slnku, dažďu alebo snehu, môže byť prírodný ratan tou správnou voľbou. Ponúka autentický vzhľad, ktorý sa perfektne hodí do interiérov alebo priestorov chránených pred vonkajšími vplyvmi.
  • Nábytok pre otvorené záhradné priestory je však lepšie siahnuť po umelom ratane. Jeho vysoká odolnosť voči poveternostným podmienkam zabezpečí, že váš záhradný nábytok zostane dlhodobo vo výbornom stave, aj keď bude vystavený slnku, dažďu alebo mrazu.

Pri výbere je tiež dôležité zvážiť, koľko času chcete venovať údržbe. Ak preferujete nízkoúdržbový nábytok, ktorý nevyžaduje špeciálnu starostlivosť, umelý ratanový nábytok bude pre vás ideálny. Na druhej strane, ak vám neprekáža pravidelná údržba a oceňujete prírodný vzhľad, prírodný ratan môže byť tou správnou voľbou.

Porovnanie prírodného a umelého ratanu

Vlastnosť Prírodný ratan Umelý ratan (polyratan)
Odolnosť voči počasiu Citlivý na vlhkosť, slnko a teploty Vysoká odolnosť voči poveternostným podmienkam
Údržba Vyžaduje pravidelnú údržbu a ochranu Nízka údržba, ľahké čistenie
Životnosť Môže sa poškodiť pri nevhodnej údržbe alebo vplyvom počasia Dlhá životnosť, vhodný pre exteriéry
Cena Vyššia cena kvôli náročnejšej výrobe Cenovo dostupnejší
Dizajn Prirodzený a autentický vzhľad Moderné a variabilné dizajny, široká farebná škála
Ekologickosť Ekologický, biologicky rozložiteľný materiál Vyrobený z plastu, ekologická záťaž

Čo si zvoliť?

Pri rozhodovaní medzi prírodným a umelým ratanom záleží na vašich potrebách a preferenciách. Ak si ceníte prírodný vzhľad a tradičnú estetiku, prírodný ratan bude skvelou voľbou, najmä pre kryté priestory. Naopak, ak hľadáte trvanlivé a bezúdržbové riešenie pre vonkajší nábytok, umelý ratan je jasným víťazom.

Umelý ratanový nábytok je obľúbený pre svoju praktickosť, odolnosť a moderný vzhľad, ktorý sa hodí do každého vonkajšieho priestoru. Vďaka svojej cenovej dostupnosti a jednoduchosti údržby sa stal jedným z najvyhľadávanejších riešení pre záhradné sedenie.

Ak chcete objaviť širokú škálu ratanového nábytku, neváhajte navštíviť stránku ratanea.sk, kde nájdete najnovšie kolekcie prírodného aj umelého ratanu pre vašu záhradu alebo terasu.

 

Môže sa Vám páčiť